استخراج کاتالیزور خودرو و کاتالیست پتروشیمی | خرید خاک کاتالیست | خرید کاتالیزور خودرو| آموزش استخراج طلا و نقره از قطعات الکترونیکی

تیزاب سلطانی چیست و چه کاربردی دارد؟

آیا تا به حال نام تیزاب سلطانی را شنیده اید؟

می دانید تیزاب سلطانی چیست و چه کاربردی دارد؟

آیا از ارزش و اهمیت تیزاب سلطانی در صنعت بازیافت فلزات گرانبها مطلع هستید؟

در این مقاله از ابرمحتوا به این سوالات و سایر سوالاتی که ممکن است در خصوص تیزاب سلطانی به گوش شما برخورد کرده باشد پرداخته ایم ، پس در ادامه این محتوا با ما همراه باشید.

 

 

تیزاب سلطانی چیست و چه کاربردی دارد ؟

 

تیزاب سلطانی (Aqua regia) از مخلوط اسید نیتریک (HNO3) و هیدروکلریک اسید (HCl) با نسبت حجمی 1 به 3 تولید می شود. وقتی این دو اسید واکنش می دهند یک محلول فوق العاده اسیدی تشکیل می دهند. که محلولی زرد تیره / نارنجی تشکیل می شود. برای تولید این اسید اولویت ترکیب مهم است چرا که باید اسید نیتریک به هیدروکلریک اسید اضافه شود نه برعکس !

تیزاب محلولی بسیار خورنده بوده که می تواند فلزات گران بهایی مانند طلا ، پلاتین و پالادیوم را در خود حل کند. این اسید قادر است طلا را در خود حل کند. کاری که هیچ یک از ترکیبات (هیدروکلریک اسید یا اسید نیتریک) به تنهایی قادر به انجام آن نیستند . با اینکه تیزاب اسیدی قوی است اما قادر به حل کردن همه فلزات نیست. فلزاتی مانند ایریدیوم، اسمیوم، تیتانیوم  در آن حل نمی شوند.

شاید مشهورترین نمونه استفاده از تیزاب سلطانی در تاریخ در زمان حمله آلمان به دانمارک در سال 1940 اتفاق افتاده باشد. وقتی نازی ها خود را به کپنهاگ رساندند ، جورج دو هوسی ، یک شیمی دان مجارستانی که در آزمایشگاه بور کار می کرد ، مجبور شد برای محافظت از مدال های نوبل دست به کاری جالب بزند. او آنها را در تیزاب سلطانی حل کرد!

سربازان نازی نیز از مایع زرد رنگ موجود چشم پوشی کردند و پس از پایان جنگ جهانی دوم ، دو هوسی به آزمایشگاه برگشت. او طلا را دوباره جمع کرد و به آکادمی سوئد در استکهلم برگرداند. تا دوباره به مدال های نوبل تبدیل شده و به صاحبان قانونی آنها بازگردد.

 

کاربرد های تیزاب سلطانی در استخراج فلزات گران بها چیست؟

می توان گفت رایج ترین کاربرد تیزاب برای استخراج طلا و عیار سنجی آن است. همان گونه که گفته شد طلا در این اسید حل می شود و می تواند روشی مناسب برای بازیافت آن از ضایعات مختلف باشد. به عنوان مثال در بازیافت ضایعات سی پی یو های کامپیوتر که قطعه ای ارزشمند محسوب می شود پس از خرد کردن این قطعات آن ها را در تیزاب سلطانی حل می کنند تا به کمک آن طلای موجود بازیابی شود.

البته کاربرد تیزاب تنها به استخراج طلا محدود نمی شود. به عنوان نمونه برای استخراج پلاتین از کاتالیزورهای خودرو ، آن ها را در تیزاب سلطانی حل می کنند تا پلاتین موجود در کاتالیزورها در این اسید حل شود.

نکته مهم در استفاده از تیزاب این است که چون اسیدی ناپایدار است ، برای استفاده از آن با حالت خورندگی بالا باید قبل از مصرف تولید شود.

علاوه بر این هنگام تولید تیزاب سلطانی و یا کار با آن باید ایمنی رعایت شود . حتما از لباس مخصوص ، دستکش ، عینک و محافظ صورت استفاده شود.

 

تیزاب سلطانی چیست و چه کاربردی دارد ؟

 

کلام آخر

 

در این مطلب سعی شد تا شما را بیشتر با تیزاب سلطانی و کاربرد های آن در استخراج فلزات گران بها آشنا نماییم.  این محلول ارزشمند، کاربرد های بسیار زیادی در خصوص استخراج طلا و به صورت کلی استخراج فلزات گرانبها دارد. شما همراهان گرامی می توانید جهت آموزش استخراج طلا از ضایعات و یا خرید اسید و مواد شیمیایی با تیم صنعتی بازیافت آنلاین تماس بگیرید.

مقالات مرتبط